De beperkingen van de patiënt

Longkanker zelf, maar ook de behandelingen, kunnen voor de patiënt heel wat beperkingen met zich mee brengen. De meest voorkomende nevenwerkingen zijn vermoeidheid, verminderde eetlust, gewichtsverlies, kortademigheid, haarverlies,huidveranderingen, misselijkheid en braken .

De beperkingen van je partner kunnen jullie leven flink overhoop gooien. Door de vermoeidheid kan je partner misschien minder activiteiten aan dan voorheen. Het is voor het hele gezin een aanpassing als je partner plots niet meer kan gaan werken en de hele dag thuis is, als de patiënt thuis geen klusjes meer kan opnemen, geen sociale activiteiten meer kan of wil doen, of het zelfs moeilijk heeft om voor zichzelf te zorgen.

Deze beperkingen kunnen ook emotionele gevolgen hebben: je partner heeft het er moeilijk mee om plots afhankelijk te zijn van jou. Misschien wordt je partner hierdoor stiller, of korter van stof.

Jijzelf maakt je ook zorgen wanneer je merkt dat je partner nauwelijks kan eten en stelselmatig gewicht verliest. Misschien ben je bang dat je partner zo te snel verzwakt en niet voldoende sterk is om het gevecht met de ziekte aan te gaan.

Als partner kan het ook wennen zijn aan het veranderde uiterlijk van de patiënt. Door de chemotherapie kan er haarverlies zijn, door andere behandelingen kan er bijv. irritatie van de huid ontstaan. Hierdoor worden zowel de patiënt als jij voortdurend aan de ziekte herinnerd. Al deze gevoelens en reacties zijn normaal en begrijpelijk. Ook jij draagt de ziekte mee.

 

De beperkingen van de patiënt
  • Zorg er mee voor dat je partner zoveel mogelijk actief blijft. Het laten uitvoeren van routineklussen kan de eigenwaarde van je partner bevorderen.
  • Zorg voor een goede ontspanning voor jullie beiden.
  • Zorg mee voor een gevarieerde, energierijke voeding.
  • Praat met je partner over jullie gevoelens rond alle klachten.
  • Als jij of je partner ongerust zijn over een klacht, neem dan contact op met je arts, verpleegkundige of een andere hulpverlener.