Rol

Door longkanker en de daarbij horende vermoeidheid, kan je partner een aantal zaken niet meer zoals voorheen. Daardoor vallen er heel wat praktische zaken op je schouders. Taken die normaal door je partner werden gedaan, komen plots bij jou terecht. Het huishouden, de administratieve rompslomp, de eventuele zorgen voor de kinderen kunnen plots jouw verantwoordelijkheid worden. Je kan je verloren en onzeker voelen als je plots dient te leren hoe de wasmachine werkt, of hoe je de administratie doet. Het kan lijken alsof de rollen binnen jullie relatie omgedraaid worden. Je partner kan plots deels van jou afhankelijk zijn, het kan zijn dat de zorg op jou terecht komt. Dit kan voor jullie beiden erg vreemd zijn, vooral als je partner voorheen eerder de voortrekker was binnen jullie relatie.

 

Rol
  • Zorg dat jij en je partner voldoende geïnformeerd zijn over de behandeling, de duur en de eventuele complicaties ervan. Zo kunnen jullie een concrete planning opmaken voor de nabije toekomst.
  • Misschien is het wat zoeken naar een nieuw evenwicht in jullie relatie. Neem hier voldoende tijd voor.
  • Probeer een dagelijkse routine aan te houden met respect voor de zelfstandigheid van je naaste.
  • Ga met je partner na wat wel nog kan en wat niet en waar jullie beider behoeftes liggen.
  • Aarzel niet om hulp te vragen aan je omgeving. Probeer te aanvaarden dat alles niet altijd zal gebeuren zoals jij het gewend bent.
  • Maak eventuele moeilijkheden bespreekbaar met professionele hulpverleners.