Familie en vrienden

Wanneer je met longkanker geconfronteerd wordt, verandert je wereld compleet en komen er heel wat emoties naar boven.

Misschien kan je er gemakkelijk over praten. Praten lucht op en kan een manier zijn om alles te verwerken. Waarschijnlijk heb je er dan ook geen moeite mee om je vrienden in te lichten en steun te vragen.

Praten wordt door velen als niet zo gemakkelijk ervaren. Velen willen het alleen oplossen, het in zichzelf verwerken. Misschien wil jij ook anderen niet lastig vallen met je problemen of heb je het nodig om de ernst van de situatie een beetje weg te duwen.

Ook de mensen uit je omgeving kunnen heel verschillend reageren op je ziekte. Het kan zijn dat vrienden de deur platlopen en je nauwelijks rust gunnen. Anderzijds gebeurt het ook dat mensen in je omgeving niets meer van zich laten horen en het cliché van “in nood kent men zijn vrienden” wel heel letterlijk kan genomen worden. Het kan heel pijnlijk en confronterend zijn als je merkt dat mensen zich ongemakkelijk voelen en niet meer weten wat te zeggen. De kans bestaat dan dat je na een tijdje niet meer durft buiten te komen maar je gaat opsluiten tussen vier muren.

 

Familie en vrienden
  • Weet dat ieder mens een eigen manier heeft om met ziekte om te gaan en dat dit niet altijd overeenkomt met wat jij denkt of zou willen.
  • Mensen weten vaak niet wat te zeggen omdat ze vrezen dat hun inbreng te confronterend is of ze hebben schrik van hun eigen emoties.
  • Het helpt om zelf de eerste stap te zetten en zelf aan te geven wat je graag hebt, wat belangrijk is voor jou of wat je nodig hebt. Leg ook uit hoe jij je door de reactie van de ander voelt.
  • Geef aan wanneer telefoontjes en bezoek te veel worden. Leg uit waarom en probeer te zeggen waaraan je wel behoefte hebt.
  • Neem de tijd om naar je omgeving te luisteren en tracht hun reactie te begrijpen.
  • Wees vooral duidelijk, hoe moeilijk dit soms ook is. Je omgeving kan je gedachten niet lezen.
  • Geef vrienden, naasten ook de kans om iets voor je te doen. Ze zullen dit appreciëren.
  • Je hoeft niet altijd over jouw ziekte te praten. Vrienden zijn er ook om mee te lachen, te ontspannen, uit te gaan,…