Haarverlies

Haarverlies kan voorkomen bij chemotherapie en is meestal tijdelijk. Dit wordt veroorzaakt doordat de chemotherapie ook de gezonde cellen van de haarzakjes, die sneldelend zijn, vernietigt.

Haaruitval begint meestal twee à drie weken na de eerste kuur met chemotherapie. Het volume en de snelheid van het haarverlies wordt bepaald door de gebruikte chemotherapie, de dosis, de duur en de frequentie van de behandeling. De aard van je haar speelt ook een belangrijke rol.

Het haarverlies beperkt zich meestal niet alleen tot je hoofd. Het kan over je hele lichaam uitvallen: je wenkbrauwen, schaamhaar, okselhaar.

Twee tot drie maanden na het stoppen van de behandeling komt het haar meestal terug. Haarverlies tengevolge van bestraling op het hoofd kan soms blijvend zijn.

Het vooruitzicht van haarverlies kan voor jou en voor je familie als bijzonder confronterend ervaren worden en mag zeker niet geminimaliseerd worden. Het is een ‘zichtbaar’ kenmerk van de ziekte waardoor je moeilijk kan verstoppen dat je kanker hebt.

Haarverlies
  • Bescherm je hoofdhuid steeds tegen de zon en tegen afkoeling.
  • Lange haren kan je best kort laten knippen zodat het minder hinderlijk voor je is als het uitvalt. Kort haar geeft ook een vollere indruk.
  • Mogelijke hulpmiddelen zijn; sjaal, muts, hoed, pet, Hou er rekening mee dat je hoofdmaat kleiner wordt als je haar verliest.
  • Verzorg je hoofdhuid goed; zachte shampoo, crèmespoeling, zachte borstel, geen kleuringen of permanent, eventueel zalf tegen jeuk, wassen met lauw water, …
  • Als je kiest voor een pruik, kan je best voordat je haar uitgevallen is een afspraak maken in een speciaalzaak voor pruiken, zodat je eigen kapsel en kleur bekeken kan worden en de verschillende mogelijkheden besproken kunnen worden.
  • Via je mutualiteit of verzekering kan je een financiële tegemoetkoming bekomen, mits een attest van de behandelende arts. Vraag ernaar.
  • Na het stoppen van de behandeling is het best minimaal 1 maand (tot 6 maanden) te wachten vooraleer je het haar opnieuw kleurt.
  • In verschillende ziekenhuizen worden schoonheidssessies georganiseerd in samenwerking met de Vlaamse Liga tegen Kanker "Look good, feel better". De data kan je bekomen in het ziekenhuis of via de VLK www.tegenkanker.be.
  • De Stichting tegen Kanker heeft een brochure vol nuttige tips over haarverzorging, make-up, nagelverzorging, kleuradvies, … Deze brochure ‘Goed verzorgd, beter gevoel’ kan gratis besteld worden op www.kanker.be.
  • Tracht over je gevoelens veroorzaakt door haarverlies te praten met je naaste(n), je arts, verpleegkundige en anderen, zodat ze je kunnen helpen.