Mijn leven verandert ook

Mijn leven verandert ook. De confrontatie met de diagnose van longkanker betekent voor jou en je partner een grote schok. Alles verandert plotseling, het leven van alledag wijkt voor de ziekte die nu tijdelijk jullie leven domineert.

Dat is een hele aanpassing voor het ganse gezin. Ook als partner kan je het hier erg moeilijk mee hebben. Aan de ene kant zit je met een heleboel emoties en probeer je te verwerken dat de toekomst er anders uit zal zien dan jullie gedroomd hadden. Aan de andere kant komen er plots heel wat praktische zaken en taken op je schouders terecht en ben je vaak tegen wil en dank de ‘sterke’ partij.

 

Mijn leven verandert ook
  • Vraag wat je zieke partner van je verwacht en ga na in welke mate je hieraan tegemoet kan komen.
  • Blijf goed voor jezelf zorgen, ook al vind je er soms weinig tijd voor. Het is voor iedereen, inclusief je zieke partner, waardevol dat je deze situatie mee kan dragen. Loop dus niet te hard van stapel, neem tijd om met je emoties bezig te zijn en om je te ontspannen.
  • Op het eerste deel van deze website vind je meer informatie over longkanker, de onderzoeken en de behandelingen.
  • Vraag hulp aan familie en vrienden. Dit is vaak een vervelende stap om te zetten, maar andere mensen zijn meestal blij om te kunnen helpen.
  • Wanneer je vragen hebt over de toestand van je partner, of je ondervindt moeilijkheden in de zorg voor je partner, kan je altijd raad vragen aan de arts, verpleegkundige, maatschappelijk assistent, psycholoog, of andere hulpverleners.