Intimiteit en seksualiteit

Longkanker en seksualiteit, twee begrippen die totaal tegenstrijdige gevoelens kunnen oproepen. Aan de ene kant angst, verdriet, machteloosheid, pijn en verlies, aan de andere kant genegenheid, warmte, vertrouwen en intimiteit. Hoe kan je deze gevoelens aan mekaar koppelen ?

Hoe geniet je van seksualiteit als je vol verdriet zit, als je geen vertrouwen meer hebt in je eigen lichaam of als je pijn hebt ?

Wanneer je met longkanker geconfronteerd wordt, is je grootste bekommernis natuurlijk het overwinnen van de ziekte. Intimiteit en seksualiteit kunnen in het begin helemaal naar de achtergrond verdwijnen. Ook de mogelijke nevenwerkingen van de behandeling zoals misselijkheid, vermoeidheid, erectieproblemen of vaginale droogte, kunnen een belangrijke weerslag op het seksuele leven hebben.

 

Intimiteit en seksualiteit
  • Luister naar je eigen gevoelens en geef jezelf de tijd om daarmee om te gaan.
  • Neem het jezelf niet kwalijk als je te moe bent of geen zin hebt. Zie het als een normale reactie op een niet-normale situatie.
  • Vrijen komt niet altijd spontaan terug op gang, soms moet het opnieuw aangeleerd worden.
  • Probeer met je partner te praten, jullie bekommernissen te delen ook al is dit niet gemakkelijk.
  • Bij een chemotherapiebehandeling is het altijd aan te raden om met condoom te vrijen omwille van de toxische afvalstoffen in het sperma. In elk geval dient tijdens en tot 3 maanden na de chemotherapie een veilige contraceptie methode gebruikt te worden.
  • Indien jullie er samen niet uitgeraken, vraag dan advies aan je arts, een psycholoog, een seksuoloog of andere hulpverlener.