Wat is kanker?

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit miljoenen cellen. Deze cellen delen zich voortdurend, maar sterven ook af, waardoor hun aantal min of meer stabiel blijft. Bij kanker loopt het fout bij de celdeling: cellen kunnen zich te veel en te snel delen, waardoor er ophopingen ontstaan. Deze ophopingen gaan de normale cellen verdringen en woekeren. We spreken dan van een kankercellen die een gezwel of een tumor vormen.

Kankercellen komen soms in het bloed terecht. Ze reizen via het bloed door het lichaam en kunnen zich in andere organen gaan nestelen. Ook daar berokkenen ze schade. Dit noemt men een uitzaaiing of metastase.

Longkanker is dikwijls veroorzaakt door roken, maar ook andere factoren zoals luchtvervuiling kunnen een rol spelen. De oorzaak is niet steeds precies te bepalen.

 

Wat is kanker?
  • Je kan de ziekte van je ouder op school met de leraar bespreken, zodat er in de klas over gesproken kan worden. Dit kan je doen als je wilt dat je klasgenoten op de hoogte zijn. Als je liever hebt dat ze het niet weten dan is dat je volste recht.
  • Als je meer wil lezen over kanker, kan je op het eerste deel van deze website terecht. Je kan ook info vinden op www.kankerspoken.nl en op www.gezin-en-kanker.nl.
  • Er bestaan veel boeken over jongeren die een ouder hebben met kanker. Op deze website vind je lijsten met boeken: www.vokk.nl.
  • Je kan ook kennis maken met andere jongeren die hetzelfde meemaken als jij. Dat kan op websites, zoals op www.kankerspoken.nl of op http://www.vokk.nl.