Welke behandelingen zijn er?

Er zijn drie soorten behandeling mogelijk. Soms wordt een combinatie van verschillende behandelingen gebruikt.

Operatie: bij een operatie wordt de tumor weggesneden. Soms snijdt men een stuk van de long mee weg (‘lobectomie’) , of haalt men de hele long weg (‘pneumectomie’). Men doet dit om zeker te zijn dat alle kankercellen weg zijn. Je vader of moeder kan een tijdje moe zijn na deze ingreep.

Medicijnen (‘chemotherapie’): de medicijnen kunnen in de vorm van pillen zijn, maar kunnen ook via een spuit of infuus gegeven worden. De chemotherapie doodt de kankercellen. Omdat ze ook de goede cellen doodt, kan je vader of moeder last krijgen van nevenwerkingen, zoals misselijkheid, vermoeidheid of haarverlies. De meeste neveneffecten verdwijnen weer als de behandeling is afgerond. In tegenstelling tot een operatie of stralen, werkt chemotherapie niet enkel op de plaats van de tumor, maar in heel het lichaam.

Bestraling (‘radiotherapie’): met een toestel wordt de tumor bestraald, waardoor de kankercellen afsterven. Je vader of moeder zal in het ziekenhuis eerste een veldaflijning krijgen. Daarbij wordt de plaats van de bestraling op het lichaam afgetekend. Nadien komt hij of zij dagelijks naar het ziekenhuis voor de bestralingen. Omdat de stralen ook goede cellen doden, kan je vader of moeder erg moe worden van deze behandeling.

De behandeling kan verschillende doelen hebben. In de eerste plaats zal de arts trachten je vader of moeder te genezen. Soms is dat echter niet mogelijk, omdat de kanker al te ver verspreid is. In dat geval zal men proberen de tumorgroei te stoppen, zodat er niet meer schade in het lichaam berokkend wordt. Helaas kan het gebeuren dat de behandelingen geen vat krijgen op de kankercellen zodat deze toch blijven groeien en woekeren. In deze situatie kunnen mensen ook sterven door longkanker.

 

Welke behandelingen zijn er?
  • Als je dat wil, kan je aan je vader of moeder vragen om eens mee te komen wanneer hij of zij chemo of stralen krijgt. Dan kan je je een beter beeld vormen van de behandeling.