Wat is kanker?

Om te weten wat kanker is, weet je best eerst dat het lichaam van een mens is opgebouwd uit miljoenen cellen. Deze cellen groeien, maar sterven ook af. Toch blijft het aantal cellen in ons lichaam gelijk, doordat al onze cellen delen voor ze afsterven.

Bij kanker loopt het fout: de cellen delen veel te snel en veel te veel. Er ontstaat dan een hoopje cellen die veranderen in slechte cellen. Dit hoopje slechte cellen noemen we kankercellen, ze vormen een gezwel of tumor. Wanneer dat in de longen gebeurt, spreken we van een longtumor. De tumor neemt de plaats in van goede cellen, daardoor wordt je mama of papa erg ziek. Je mama of papa kan moe en kortademig worden.

Soms komt de tumor in het bloed terecht en reist dan mee door het lichaam. De tumor kan zich dan in een andere plaats in het lichaam nestelen en daar schade berokkenen. Dit noemen we een uitzaaiing of metastase.

 

Wat is kanker?
  • Weet dat kanker niet besmettelijk is! Je mag je mama of papa gewoon knuffelen.
  • Niemand kan zeggen waarom jouw mama of papa ziek is geworden.
  • Je kan op school tegen de juf of meester zeggen dat je mama of papa ziek is, er kan dan in de klas over gesproken worden als jij dat wil.
  • Wil je meer weten over kanker? Dan kan je ook terecht op onze website, www.kankerspoken.nl en op www.gezin-en-kanker.nl.
  • Je kan ook een filmpje zien over kanker op www.Kinderkanker.nl, in de kinderhoek
  • Er bestaan veel boeken over kinderen die een ouder hebben met kanker en over hoe moeilijk dat wel kan zijn. Die boeken kunnen je misschien helpen om de dingen die je allemaal voelt beter te begrijpen. Op deze website vind je lijsten met boeken: http://www.vokk.nl/.
  • Je kan ook kennis maken met andere kinderen die hetzelfde meemaken als jij. Dat kan op websites, zoals op www.kankerspoken.nl of op www.vokk.nl/