Wat is kanker?

Ons lichaam is helemaal opgebouwd uit miljoenen cellen. Cellen zijn de bouwstenen van ons lichaam, zoals een huis dat van Legoblokjes is gemaakt. Cellen zitten overal: in je huid, in je longen, in je bloed, in je ingewanden… Cellen groeien, worden oud en sterven af. Er worden ook voortdurend nieuwe cellen gemaakt. Dat gebeurt doordat elke cel zich telkens weer in twee deelt.

Bij kanker gaat er iets mis met die cellen. Er komen er plotseling veel te veel bij. De cellen delen en delen maar. Ze vormen een knobbeltje en veranderen van goede cellen in slechte cellen. Deze laatste noemen we kankercellen.

Bij longkanker wordt zo’n knobbeltje in de longen gevormd. Kankercellen zijn gevaarlijk omdat ze de plaats innemen van gezonde cellen. Misschien kan jij je voorstellen hoe de slechte Legoblokjes er voor zorgen dat de muur van het huis scheef staat en instort.

Kankercellen maken je mama of papa erg ziek. Bij longkanker kan je papa of mama moe zijn en het gevoel hebben dat hij of zij weinig lucht krijgt. Soms gebeurt het dat de zieke cellen in het bloed terecht komen en zo meestromen door het lichaam. Ze verhuizen naar een andere plek in het lichaam en beginnen dan ook daar schade aan te richten. De kanker is dan ‘uitgezaaid’. Van kanker kan je sterven als er geen werkende behandeling voor is.

 

Wat is kanker?
  • Niemand kan zeggen waarom jouw mama of papa ziek is geworden.
  • Kanker is niet besmettelijk, je mag je mama of papa knuffelen.
  • Je kan op school tegen de juf zeggen dat je mama of papa ziek is, er kan dan in de klas over gesproken worden als jij dat wil.
  • Wil je meer weten over kanker? Dan kan je ook terecht op www.kankerspoken.nl.
  • Je kan ook filmpjes zien over kanker op www.kika.nl .
  • Er bestaan veel boeken over kinderen die een ouder hebben met kanker en over hoe moeilijk dat wel kan zijn. Die boeken kunnen je misschien helpen om de dingen die je allemaal voelt beter te begrijpen. Op deze websites vind je lijsten met boeken: http://vokk.nl
  • Je kan ook kennis maken met andere kinderen die hetzelfde meemaken als jij. Dat kan op websites, zoals op www.kankerspoken.nl of op http://vokk.nl/