Nucleair onderzoek

PET(CT) scan

PET-scan (positron emissie tomografie scan) is een onderzoek waarbij een kleine hoeveelheid radioactieve stof (radio-isotoop gekoppeld aan suiker) wordt ingespoten. Deze stof wordt opgenomen in zones van verhoogde celdeling (vooral in tumoren, maar soms ook in ontstekingen). Na een uur geeft de PET-scan een gedetailleerd beeld van de verspreiding van de tumor in het gehele lichaam. In eenzelfde tijd worden er CT-scan beelden gemaakt. Afwijkingen op PET-scan kunnen beter worden gelokaliseerd door beide beelden op mekaar te projecteren.

Meer weten: zie de brochure over PET scan op www.uzleuven.be/brochure/555

Skeletscan

Bij een skelet- of botscan onderzoek wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof (radio-isotoop) ingespoten, die zich in de beenderen fixeert. Na een drietal uur laat dit toe met een specifieke scan (isotopen camera) afwijkingen in het beenderstelsel op te sporen (o.a. litteken na een beenbreuk, maar ook uitzaaiing in het bot).

Meer weten: zie de brochure over skeletscan op http://www.uzleuven.be/brochure/132

Longperfusiescan

Dit is een onderzoek waarbij de longbloedvaten in beeld worden gebracht na het inspuiten van een kleine hoeveelheid radioactieve stof (radio-isotoop) in de bloedbaan. Zo kunnen longembolen (bloedklonter in de longbloedvaten)  worden opgespoord, of kan worden gemeten hoeveel de rechter respectievelijk linker long bijdragen in de totale longwerking. Dit is belangrijk voor de preoperatieve oppuntstelling bij die patiënten waarbij longfunctie onderzoek en cycloergospirometrie beperking van de fysieke reserves aantonen .