Partner

Longkanker heeft niet alleen een belangrijke invloed op jouw leven maar ook op dat van je partner. Net als jij maakt ook je partner een eigen verwerkingsproces door met een eigen verloop, op een eigen tempo.

Het kan zijn dat je partner anders reageert dan je verwacht of gehoopt had. Misschien wil hij of zij niet over de ziekte praten en wordt je behoefte aan steun niet opgemerkt. Partners lijken soms te doen alsof er niets aan de hand is. Hierdoor kan je je soms heel eenzaam en onbegrepen voelen.

Anderzijds gebeurt het ook dat partners zich overbeschermend gaan opstellen, dat ze je bijv. niet meer alleen willen laten en ongevraagd taken van je gaan overnemen.

Kanker kan jullie relatie onder druk zetten waardoor zelfs perfecte huwelijken beginnen te wankelen. Het samen doormaken van de ziekte kan jullie relatie daarentegen ook versterken en verdiepen of nieuw leven inblazen.

 

Partner
  • Probeer altijd samen naar de arts te gaan. Zo krijgen jullie beiden dezelfde informatie en je hoort ook van elkaar wat jullie bezighoudt.
  • Tracht zelf aan te geven wanneer je over jouw ziekte wil praten en wanneer niet. Dit is voor jouw partner soms moeilijk in te schatten.
  • Neem de tijd om naar elkaar te luisteren en probeer de reactie van de ander te begrijpen.
  • Geef elkaar de ruimte om de ziekte op een eigen manier te verwerken.
  • Neem ook tijd om samen te ontspannen.