Ontstaansmechanismen

Het exacte ontstaansmechanisme van longkanker is niet helemaal ontrafeld. Longkanker is in principe niet erfelijk. Door blootstelling aan schadelijke stoffen kunnen in een of meerdere van de luchtwegcellen ‘afwijkingen’ optreden in de celkern, die het erfelijk materiaal of de genen van de cel bevat. Deze ‘genetische afwijkingen’ in longkankercellen zijn tumor-specifiek en niet erfelijk. In tabaksrook zitten er zeer veel schadelijke of bewezen toxische bestanddelen die contact maken met de normale cellen van luchtwegen en longblaasjes.

De voornaamste mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van een longkankercel worden ingedeeld in twee groepen:

  • de tumor oncogenen: afwijkingen of mutaties in deze genen leiden tot een abnormaal versnelde celgroei.
  • de tumor suppressor genen: afwijkingen in deze genen leiden tot het verdwijnen van de rem op celgroei. Dit laat kwaadaardige cellen toe om zich verder te kunnen vermenigvuldigen zonder te worden afgebroken.

De combinatie van deze genetische afwijkingen in de longtumor leidt niet alleen tot groei maar ook tot het ontstaan van metastasen. De groeiende kennis van alle betrokken genetische afwijkingen leidt tot de verdere ontdekking van nieuwe behandelingsmogelijkheden voor longkanker.  

Normaal slijmvlies in luchtweg   Ongeordende groei van longkankercellen