Intimiteit en seksualiteit

Door de vermoeidheid en de andere fysieke beperkingen is er momenteel misschien weinig of geen ruimte voor intimiteit en seksualiteit. Ook emoties kunnen in de weg komen te staan.

Dit kan bij jou heel wat ambivalente gevoelens opwekken, want misschien wil je net op dit moment dicht bij je partner staan.

Ook de mogelijke nevenwerkingen van de behandeling, zoals de misselijkheid, vermoeidheid, erectieproblemen of vaginale droogte, kunnen een weerslag hebben op jullie seksueel leven.

 

Intimiteit en seksualiteit
  • Bekijk met je partner welke jullie behoeftes aan seksualiteit en intimiteit op dit moment zijn. Jullie kunnen samen zoeken naar manieren waar jullie op dit moment beiden tevreden mee zijn.
  • Probeer met je partner te praten, jullie bekommernissen te delen ook al is dit niet gemakkelijk.
  • Fysiek contact onder de vorm van een knuffel kan op dit moment veelbetekenend zijn en zelfs meer zeggen dan woorden.
  • Indien je partner momenteel chemotherapie ondergaat, is het aan te raden om tijdelijk met condoom te vrijen omwille van de toxische afvalstoffen in het sperma. In elk geval dient tijdens chemotherapie en tot 3 maanden erna een veilige contraceptie methode gebruikt te worden.
  • Je kan ook advies vragen bij je arts, psycholoog, seksuoloog of een andere hulpverlener indien jullie er samen niet uitgeraken.