Reizen

Reizen met of na longkanker is mits het tijdig nemen van voorzorgen vaak mogelijk. Eén probleem is je afweer tegen infecties. Vaak hebben patiënten met longkanker een verminderde immuniteit, en dit is zeker zo wanneer ze chemotherapie volgen.

Daarnaast hebben veel patiënten verhoogde stolbaarheid van het bloed, en daardoor een verhoogd risico op klontervorming (trombose). Lang stilzitten om te reizen (bus, vliegtuig, auto, …) is een belangrijke bijkomende risicofactor voor trombose vorming.

Vliegtuigreizen stellen specifieke aandachtspunten. Naast infectierisico (circulatie van kiemen) en trombose risico (lang stilzitten in krappe stoel) stelt zich bij sommige longpatiënten ook de vraag of de longfunctie voldoende is om veilig te vliegen. In een vliegtuigcabine komt de luchtdruk overeen met een hoogte van ongeveer 2500 m, er is dus ook minder zuurstof in de cabinelucht. Bespreek dit dus steeds vooraf met je arts.

In de reissector wordt courant een annulatieverzekering aangeboden. In de meeste contracten wordt een gezondheidsprobleem dat het gevolg is van een ziekte die bekend was op het moment van het boeken van de verzekering echter uitgesloten. Als patiënt met longkanker mis je daardoor vaak de bescherming die je zou verwachten. Vraag dit dus best na vooraleer je hiervoor een premie betaalt.

 

Reizen